Gokproblemen voorkomen

Verantwoord spelen op goksites

Net zoals het spelen van spelletjes is gokken een leuke bezigheid. Maar het moet niet uw dagelijkse leven gaan beheersen. Als dat wel zo is, is de kans groot dat u een gokprobleem of gokverslaving heeft. Dit wilt u natuurlijk zien te voorkomen. Door verstandig te spelen en u aan een paar zaken te houden, zorgt u ervoor dat gokken voor u geen obsessie wordt.

Houd gokken plezierig

Als u gaat gokken, zorg er dan voor dat het ook echt een spelletje blijft. En dat u alleen maar met geld gokt dat u vrij te besteden heeft. Bepaal vooraf met hoeveel geld u wil gaan spelen en fixeer u niet op het winnen van geld. Speel voor uw plezier, niet voor grote winsten (waar u vaak alleen maar van kan dromen). Houd de tijd dat u speelt ook goed in de gaten. Hoe langer u (online) speelt, hoe meer u vergeet dat het eigenlijk alleen maar om toeval gaat of u iets wint. Heeft u toch een verlies opgelopen, leg u daar dan bij neer. De kans is na verlies echt niet groter om alsnog iets te winnen. Heeft u wat gewonnen, zet het dan ook niet opnieuw in.

De risico's van gokken

Als u vaak gokt en gokken uw leven gaat beheersen, dan zijn er allerlei problemen denkbaar die kunnen ontstaan. Allereerst natuurlijk op financieel gebied. U heeft leningen afgesloten om meer te kunnen gokken, of u bent uw baan verloren omdat u zich niet meer kon concentreren op uw werk. Ook presteert u minder bij bijvoorbeeld uw studie. Daarnaast kunnen er ook sociale problemen ontstaan. U verliest de interesse in allerlei zaken, komt in een isolement terecht en er ontstaan steeds meer conflicten met de mensen om u heen. Psychisch gaat het ook minder goed: u heeft schuldgevoelens en last van angsten en depressies. Fysiek krijgt u te maken met uitputting en slaapproblemen.

U ziet het: als u niet verstandig omgaat met gokken op internet, dan kan dat een behoorlijke invloed op uw leven geven. En dat op allerlei gebieden. Laat het daarom zo ver niet komen en schakel hulp in als u denkt dat het de verkeerde kant op aan het gaan is. Bescherm uzelf ook goed door een tijdslimiet en een inzetlimiet vast te stellen en speel nooit met geld dat u eigenlijk nodig heeft voor andere zaken.

Hulp nodig? Bezoek dan eens de website gokhulp.be met uitgebreide informatie over gokverslaving.